Werkwijze

  1. Verwarm een heteluchtoven voor op 250 graden met daarin een broodbaksteen.

  2. Gebruik een precisieweegschaal en weeg 10 g grof zout af. Maal deze enkele seconden in de Thermomix op stand 10 fijn. Houd het zout apart.

  3. Weeg ook op een precisieweegschaal 2 g verse bakkersgist af en los dit op in een lepel water.

  4. Doe 350 g roggemeel, 150 g tarwebloem, 100 g vloeibare desemcultuur en de bakkersgist in de Thermomix en meng dit 2 minuten op 37 graden op stand 4.

  5. Voeg vervolgens 360 g water en het zout toe. Voer de snelheid in stappen op naar 10 en meng het geheel, ongeveer 30 seconden, tot er een bol ontstaat.

  6. Hevel het deeg over in een mengkom, bestrooid met tarwebloem, en kneed deze tot een mooie bol. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen in de buurt van de warme oven.

  7. Bestrooi een rijsmandje met tarwebloem en plaats hierin de deegbol. Dek weer af met de theedoek en laat nog 1 uur rijzen in de buurt van de warme oven.

  8. Plaats ondertussen een bakje koud water in de oven om deze vochtig te maken.

  9. Neem een pizzaschep en bestrooi deze met bloem. Stort de rijsmand voorzichtig leeg op de pizzaschep en plaats het brood in de oven. Verlaag de temperatuur naar 225 graden en laat het brood 30 minuten bakken.

  10. Haal het brood dan uit de oven en laat deze volledig afkoelen op een rooster.