Nieuws op culinair gebied

Waalse chefs boos op Michelin: ‘Alsof het hoogste culinaire niveau Vlaams moet blijven’

Waalse chefs boos op Michelin: ‘Alsof het hoogste culinaire niveau Vlaams moet blijven’

Waar Michelin in Vlaanderen kwistig nieuwe sterren uitdeelde, kwam er langs Franstalige kant maar 1 ster bij. ‘Waalse chefs verdienen twee of drie sterren, en we vragen ons af waarom ze die niet krijgen’, klaagt Génération W, een verzameling van Waalse restaurateurs, in L’Avenir.

destandaard
Drie nieuwe tweesterrenrestaurants in België

Drie nieuwe tweesterrenrestaurants in België

België heeft drie nieuwe restaurants met twee sterren. In de Michelingids 2018 voor België en Luxemburg, die maandag 20 november werd gepresenteerd, staan achter de namen van restarant Vrijmoed in Gent, La Source in Neerhalen en Boury in Roeselaere sinds vandaag twee sterren.

misset
Twee jonge chefs krijgen tweede Michelinster

Twee jonge chefs krijgen tweede Michelinster

Tim Boury (34) en Michaël Vrijmoed (37) zijn allebei jonge chefs, ze hebben allebei een restaurant dat hun naam draagt en ze mogen allebei een fles champagne ontkurken. De nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg, die maandagmiddag werd voorgesteld, bekroont beide chefs met een tweede Michelinster.

destandaard
Ron Blaauw in gesprek met topkok Yotam Ottolenghi

Ron Blaauw in gesprek met topkok Yotam Ottolenghi

Angelo Kremmydas is de chef bij Ron Blaauws nieuwe restaurant Nacarat. Kremmydas was head chef bij een van de restaurants van Ottolenghi. Topkok Yotam Ottolenghi woonde zelf twee jaar in Amsterdam. ‘Iedere straathoek brengt weer oude herinneringen boven’, vertelt hij aan Ron Blaauw. ‘Vooral gerelateerd aan eten. Dat begint met de kroket uit de muur, […]

misset
Chef-kok ‘Fleur de Lin’ wint Belgische finale Bocuse D’Or

Chef-kok ‘Fleur de Lin’ wint Belgische finale Bocuse D’Or

Lode De Roover van het restaurant ‘Fleur de Lin’ in Zele heeft de Belgische finale van de Bocuse D’Or gewonnen en hij zal ons land vertegenwoordigen op de Europese finale van de prestigieuze kookwedstrijd in Turijn. Dat werd zondagavond bekendgemaakt op de Horeca Expo in Gent. ‘Een enorme eer, maar nu begint heel het verhaal nog maar’, aldus de chef-kok.

destandaard
Schreeuwend tekort aan koks in Amsterdam

Schreeuwend tekort aan koks in Amsterdam

In Amsterdam gaan nu elke week bijna vier horecagelegen­heden open. Het resultaat: een schreeuwend personeelstekort. 'Huisje, baantje, brommertje'. Het was een van de opmerkelijkste personeelsadvertenties van het jaar: eind augustus schreef chef-kok Ron Blaauw op Facebook dat koks die bij hem in dienst kwamen een leasescooter zouden krijgen én woonruimte. Hij kreeg er 240 reacties op, zei hij. Inm

parool
Waarom 2017 een slecht jaar is voor het Britse boek

Waarom 2017 een slecht jaar is voor het Britse boek

2017 was niet zo'n bijzonder boekenjaar in Groot-Brittannië. Vijftig tinten grijs. De verborgen geschiedenis. Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne. Wolf Hall. Perestrojka. Een willeurige Harry Potter. Of gewoon de nieuwe Dan Brown (of Jamie Oliver). Van oudsher is er elk jaar wel een bestseller waar een uitgeverij weer een tijdje op kan teren. Maar het Verenigd Koninkrijk heeft het

volkskrant
Sterrenchef Tjaco van Eijken aan de slag bij De L'Europe

Sterrenchef Tjaco van Eijken aan de slag bij De L'Europe

Tjaco van Eijken zwaait vanaf 1 januari de scepter bij Hotel De L'Europe als executive chef. Hij neemt straks onder meer Hoofdstad Brasserie, Hèt Terras en de roomservice onder zijn hoede. Ook is Van Eijken straks als executive chef verantwoordelijk voor de lounges en de zeven vergaderruimtes. Hiervoor vervulde hij dezelfde rol bij Sofitel Saigon Plaza in Vietnam en Steigenberger Wiltcher's in Bru

parool
In beeld: Brass Boer -van Jonnie & Thérèse Boer- geopend op Bonaire

In beeld: Brass Boer -van Jonnie & Thérèse Boer- geopend op Bonaire

Brass Boer, het nieuwe restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is woensdag 15 november geopend op Bonaire. Het echtpaar is op afstand bij de zaak, gelegen aan het strand op het Delfins Beach Resort, betrokken. Een aantal van de huidige personeelsleden van De Librije gaat naar Bonaire om de kwaliteit en de filosofie te bewaken. Bekijk hieronder de foto’s.

misset
Landgoed Groot Warnsborn neemt Hotel de Wereld en O Mundo* over

Landgoed Groot Warnsborn neemt Hotel de Wereld en O Mundo* over

Hotel de Wereld en sterrestaurant O Mundo in Wageningen maken een doorstart na faillissement van de Jaap Venendaal groep. De twee horecagelegenheden zijn overgenomen door Landgoed Groot Warnsborn uit Arnhem.

misset
Kijk de chefs van Baut op hun vingers

Kijk de chefs van Baut op hun vingers

Eet je graag bij restaurant Baut en wil je zulke gerechten zelf op tafel kunnen zetten? De chefs van Baut geven een masterclass. Masterchef Michiel van der Eerde en chef Dennis Borgmeyer laten zich zondag 19 november op de vingers kijken in de keuken van Baut Paradijs in Oost.Van der Eerde werkte voorheen bij diverse sterrenrestaurants en begon een paar jaar geleden met zijn eigen restaurant Baut,

parool
Kijk de chefs van Baut op hun vingers in een masterclass

Kijk de chefs van Baut op hun vingers in een masterclass

Eet je graag bij restaurant Baut en wil je zulke gerechten zelf op tafel kunnen zetten? De chefs van Baut geven een masterclass. Masterchef Michiel van der Eerde en chef Dennis Borgmeyer laten zich zondag 19 november op de vingers kijken in de keuken van Baut Paradijs in Oost.Van der Eerde werkte voorheen bij diverse sterrenrestaurants en begon een paar jaar geleden met zijn eigen restaurant Baut,

parool
Nieuwe boek Joris Bijdendijk is een missie: ‘Keuken voor de Lage Landen’

Nieuwe boek Joris Bijdendijk is een missie: ‘Keuken voor de Lage Landen’

Een missie, dat is het eerste kookboek van Joris Bijdendijk, executive chef van restaurant Rijks in Amsterdam. Dinsdag 14 november presenteerde Bijdendijk zijn boek ‘Een Keuken voor de Lage Landen’. ‘Niet voor kookdummies, maar wel recepten van diverse niveau’s en alles met De Lage Landen als bron.’

misset
Günter Paffendorf van Dining56 naar The Hunting Lodge in Rozendaal

Günter Paffendorf van Dining56 naar The Hunting Lodge in Rozendaal

Günter Paffendorf, chef-kok bij Dining56 in Arnhem, gaat per 1 december aan de slag als souschef bij The Hunting Lodge in Rozendaal. Bert Stomphorst, die werkte bij meerdere sterrenrestaurants, is daar chef-kok en eigenaar.

misset
Desramaults en Van Hecke meteen bekroond door Gault&Millau

Desramaults en Van Hecke meteen bekroond door Gault&Millau

Chambre Separée en Zet’joe, de nieuwe restaurants van topchefs Kobe Desramaults en Geert van Hecke, hebben hun entree niet gemist. De nieuwe gids van Gault&Millau bekroont hen met respectievelijk een 17.5 en een 17 op 20. Chef van het jaar is Eric Fernez van d’Eugénie à Émilie, bekend voor zijn klassiek Franse keuken.

destandaard
Komst Bib Gourmand bij Gym & Gin: ‘Ik schreeuwde het uit van blijdschap’

Komst Bib Gourmand bij Gym & Gin: ‘Ik schreeuwde het uit van blijdschap’

Maaike Groenewegen kreeg donderdagochtend 9 november om drie minuten over negen een appje van een bevriende collega met ‘Bib Bib Hoera’ De eigenaresse van Gym & Gin in Rotterdam schreeuwde het uit van blijdschap: een notering in de Bib Gourmandgids van Michelin.

misset
Bovenmeester Steenwijk behoudt Bib Gourmand na overlijden chef Jan Nijland

Bovenmeester Steenwijk behoudt Bib Gourmand na overlijden chef Jan Nijland

De Bovenmeester in Steenwijk heeft donderdag 9 november gehoord dat de Bib Gourmand voor de zaak behouden blijft. Eerder dit jaar overleed mede-eigenaar en chef Jan Nijland op 39-jarige leeftijd. Huidige chef Kevin Schlaman laat weten ‘heel blij te zijn.’

misset
Ron Blaauw Bib Gourmand voor Gastrobar Paris ‘niet mijn verdienste’

Ron Blaauw Bib Gourmand voor Gastrobar Paris ‘niet mijn verdienste’

‘Ik werd vanochtend wakker met heel veel appjes. Tof. Superleuk is dit’, zegt Ron Blaauw desgevraagd tegen Misset Horeca over de Bib Gourmand voor zijn Gastrobar Paris. ‘Maar alle lof moet niet naar mij gaan, maar naar chef Paul Mercier. Het is zijn verdienste en die van het team.’

misset
Restaurant Envy verbaast over verlies Bib Gourmand

Restaurant Envy verbaast over verlies Bib Gourmand

Restaurant Envy is verbaast over het verlies van zijn Bib Gourmand. ‘Envy is hartstikke lekker bezig’, reageert Jade Lew, marketing manager bij IQ creative.

misset
Bib Gourmand 2018 voor LEV Doetinchem met ‘smaakbewaker’ Mike Vrijdag*

Bib Gourmand 2018 voor LEV Doetinchem met ‘smaakbewaker’ Mike Vrijdag*

LEV Foodbar uit Doetinchem heeft een Bib Gourmand gekregen van Michelin. De zaak is in juni pas geopend en is een initiatief van Marlon Natrop, Kees Hensen van Villa Ruimzicht en Mike Vrijdag van sterrestaurant De Strandlodge in Winterswijk.

misset
Restaurant Intens: ‘gaan er alles aan doen om die Bib Gourmand weer te bemachtigen’

Restaurant Intens: ‘gaan er alles aan doen om die Bib Gourmand weer te bemachtigen’

‘Ik hoor het net. Ontzettend jammer zeg’, zegt Frank Veldwachter, marketing manager bij Quality Wellnessresorts, over het vervallen van de Bib Gourmand bij restaurant Intens in Voorst. ‘Je hoopt natuurlijk om ieder jaar die Bib te bemachtigen. We gaan er alles aan doen om volgend jaar weer in de gids te staan.’

misset
Bib Gourmand na een jaar weer terug bij Tuinkamer Ruurlo

Bib Gourmand na een jaar weer terug bij Tuinkamer Ruurlo

Restaurant-Hotel De Tuinkamer in Ruurlo raakte vorig jaar haar Bib Gourmand kwijt en krijgt hem dit jaar weer terug van Michelin. Mede-eigenaar Ria Weel was vorig jaar verbijsterd en nu blij dat de Bib Gourmand weer terug is.

misset
Dit zijn de smaakmakers in de tiende editie van Bib Gourmand

Dit zijn de smaakmakers in de tiende editie van Bib Gourmand

Op de uitreiking van de Michelinsterren is het nog even wachten, maar de culinaire gids pakt vandaag wel al uit met de tiende editie van de Bib Gourmand Benelux, met een overzicht van de beste restaurants waar u al voor 37 euro aan tafel kunt schuiven voor een driegangenmenu.

destandaard
Rantree Maastricht: ‘Michelin zelf verzocht om Bib Gourmand te laten vervallen’

Rantree Maastricht: ‘Michelin zelf verzocht om Bib Gourmand te laten vervallen’

Jennifer en Ralph Hermans van Rantree in Maastricht hebben Michelin geschreven met het verzoek de Bib Gourmand te laten vervallen. ‘We gaan onze prijzen verhogen en er zijn nieuwbouwplannen. Hoop op een Michelinster is er bij ons niet,’ zegt mede-eigenaar Jennifer Hermans tegen Misset Horeca.

misset