Nieuws op culinair gebied

Bib Gourmand-restaurant in Tilburg stopt

Bib Gourmand-restaurant in Tilburg stopt

Restaurant L’Olivo in Tilburg – door Michelin bekroond met een Bib Gourmand – sluit de deuren. Het Italiaanse restaurant is nu nog gevestigd in hartje stad, aan de Korte Heuvel. Eind juni 2018 wordt er voor het laatste gekookt.

misset
Ron Blaauw na brand in restaurant Ron Gastrobar: ‘Hopen snel weer open te kunnen’

Ron Blaauw na brand in restaurant Ron Gastrobar: ‘Hopen snel weer open te kunnen’

In de Ron Gastrobar in Amsterdam, het restaurant van topkok Ron Blaauw, heeft een brand gewoed. De vlam sloeg tijdens het koken in de afzuiginstallatie. Het restaurant, dat een Michelinster heeft, was gesloten op het moment dat de brand uitbrak. De ongeveer vijftien medewerkers konden ongedeerd naar buiten.

misset
Restaurant ’t Amsterdammertje* start cateringconcept

Restaurant ’t Amsterdammertje* start cateringconcept

Michelin sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje* presenteert een nieuw high-end cateringconcept Inspiced by André Gerrits.

misset
Geslaagd? Dan mag je gratis eten in één van de restaurants van Ron Blaauw

Geslaagd? Dan mag je gratis eten in één van de restaurants van Ron Blaauw

‘Heb jij of heeft een van je kinderen de examens gehaald? Petje af! Om deze superprestatie te vieren mogen alle geslaagden gratis eten bij een van onze Gastrobars of bij restaurant Nacarat’, zo meldt Ron Blaauw op Facebook.

misset
De Librije op 51 in World’s 50 Best 2018: ‘Sowieso blij dat we in de lijst staan’

De Librije op 51 in World’s 50 Best 2018: ‘Sowieso blij dat we in de lijst staan’

De Librije staat op de 51e plek van de World’s 50 Best Restaurants 2018. Dat blijkt uit het eerste deel van de lijst die door de organisatie onthuld is: de nummers 51 tot en met 100. Het Zwolse driesterrenrestaurant, dat in 2017 op plek 34 stond, is het enige Nederlandse restaurant in de lijst. Wel staan Sergio Herman en Richard Ekkebus in het tweede deel van de lijst. Jonnie Boer reageert: ‘Deze lijst schommelt ieder jaar flink, maar we zijn sowieso blij dat we bij de beste honderd weer zitten.’

misset
13e plaats voor koks Ciel Bleu bij Bocuse d'Or

13e plaats voor koks Ciel Bleu bij Bocuse d'Or

De Nederlandse deelnemers aan de prestigieuze internationale gastronomische wedstrijd Bocuse d'Or hebben de finale niet gehaald. Chef Lars Drost (25 jaar) en commis (leerling-kok) Mike Klaassen (19 jaar) van Ciel Bleu Restaurant (twee Michelinsterren) in Amsterdam, bleven steken op plek 13. De wedstrijd wordt wel de Olympische Spelen voor koks genoemd. De Nederlanders werkten 5 uur en 35 minuten a

parool
Roy Pelgrim nieuwe maître sommelier tweesterrenrestaurant Tribeca

Roy Pelgrim nieuwe maître sommelier tweesterrenrestaurant Tribeca

Tweesterrenestaurant Tribeca in Heeze heeft SVH Wijnmeester en International ASI Sommelier Roy Pelgrim aangetrokken als maître sommelier. Hij zal 1 september 2018 het team komen versterken.

misset
Weektips: bier, boeken en buitenspelen

Weektips: bier, boeken en buitenspelen

Of je nu op de foto gaat met de Ninja Turtles of cultuur gaat snuiven in het Jan van der Togt museum, je hoeft je in Amsterdam nimmer te vervelen. Dit zijn onze weektips. Eten bij RicardoRicardo van Ede is na 26 jaar terug als chef-kok in restaurant Le Garage om zich te ontfermen over de bekende klassiekers als de zwartpootkip en tonijnpizza. Prima begin van de week om een bezoekje te brengen aan

parool
Bourdain: van afwasser tot tv-persoonlijkheid (1956-2018)

Bourdain: van afwasser tot tv-persoonlijkheid (1956-2018)

Een rockster in de culinaire wereld, de Elvis onder de bad boy chefs; vrijdag is Anthony Bourdain, de Amerikaanse tv-chef, dood gevonden. 'I do whatever the fuck I want.' Bourdain werkte zich op van afwasser tot chef-kok van de vermaarde Brasserie Les Halles in zijn geboortestad New York. Na twee niet bijster succesvolle romans publiceerde hij in het jaar 2000 Kitchen Confidential: Adventures in t

parool
Volkskrant Avond: Nieuw bewijs in de zaak-Sharleyne | Chef-kok, tv-persoonlijkheid en provocateur: Anthony Bourdain (1956 - 2018) was het allemaal

Volkskrant Avond: Nieuw bewijs in de zaak-Sharleyne | Chef-kok, tv-persoonlijkheid en provocateur: Anthony Bourdain (1956 - 2018) was het allemaal

Goedenavond. Drie jaar geleden werd de 8-jarige Sharleyne dood aangetroffen na een val van grote hoogte. Vlak voor haar moeder terechtstaat voor moord ligt er nieuw bewijs op tafel. Hoe kon justitie de vrouw in eerste instantie laten gaan? En waar ging het mis in de hulp­verlening? Een reconstructie. Ook in uw avondnieuwsbrief: correspondent Peter Giesen zegt adieu tegen zijn Frankrijk en van beide kanten wordt de loyaliteit van Marokkaans-Nederlandse voetballers betwist.

volkskrant
Wereldberoemd chef-kok, bestsellerauteur, tv-persoonlijkheid en provocateur; Anthony Bourdain was het allemaal

Wereldberoemd chef-kok, bestsellerauteur, tv-persoonlijkheid en provocateur; Anthony Bourdain was het allemaal

De geliefde tv-kok van Parts Unknown maakt een eind aan zijn leven.

volkskrant
Temptation Island Vips doet het zonder vips

Temptation Island Vips doet het zonder vips

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Temptation Island Vips. Wordt een programma leuker als er BN'ers aan meedoen? Wie is de Mol? begon met onbekende deelnemers, maar bestaat nu alleen nog in een versie met BN'ers. Topchef kreeg een versie voor vips en in Adam zkt. Eva bleken ook BN'ers best met de billen bloot te willen. Nu is er Temptatio

parool
Folie Culinaire ziet line-up (inter)nationale sterrenchefs groeien

Folie Culinaire ziet line-up (inter)nationale sterrenchefs groeien

Folie Culinaire heeft weer een aantal grote namen toegevoegd aan de line-up van sterrenchefs die komen koken in de demokeuken van Culinaire Saisonnier. Na Lucas Felzine*, Santiago Torrijos*, Karen Torosyan* en Soenil Bahadoer** hebben ook Jo Grootaerts*, Mart Scherp, Alain Alders* en André Tienelt* hun deelname bevestigd. 

misset
Halverwege deze culinaire interland snakt Hans naar rust

Halverwege deze culinaire interland snakt Hans naar rust

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Chefs on Tour Lijnden. Ik moest het googelen, sorry. Ik ben uitgenodigd door de Stichting Nationale BBQ Weken - altijd een goed begin - voor een hapje in restaurant Qunis van Ronald ­Kunis, ooit oprichter van De Kas. Daar verzorgen twintig sterrenkoks uit Italië het warm ete

parool
Lotte Wolf introduceert drie eigen wijnen onder de naam A Touch of Dutch

Lotte Wolf introduceert drie eigen wijnen onder de naam A Touch of Dutch

Lotte Wolf is niet alleen director of Wine bij restaurant Bridges* en als wijnexpert verbonden aan Misset Horeca, ze maakt ook zelf wijn in Zuid Afrika. Drie van haar wijnen zijn nu beschikbaar op de Nederlandse markt.

misset
De Kromme Dissel* daagt koks uit met amusewedstrijd

De Kromme Dissel* daagt koks uit met amusewedstrijd

Tonny Berentsen van De Kromme Dissel* in Heelsum daagt chefs en hobbykoks uit om mee te doen aan de amusewedstrijd van De Kromme Dissel, ter ere van het 50-jarig jubileum van het restaurant. Vanaf 1 oktober zal de winnende amuse drie maanden lang geserveerd worden in het sterrestaurant.

misset
Restaurant Zheng opent als opvolger van HanTing Cuisine*

Restaurant Zheng opent als opvolger van HanTing Cuisine*

In juli opent Zheng officieel zijn deuren. Het nieuwe restaurant is gevestigd in het Haagse Hofkwartier, op de plek waar negen jaar lang het Chinees-Franse fusion-restaurant HanTing Cuisine zat. Bij Zheng draait alles om eeuwenoude Chinese rituelen, kunst, cultuur en gezondheid.

misset
Italiaans walhalla voor foodies lonkt naar Brussel

Italiaans walhalla voor foodies lonkt naar Brussel

Foodies mogen al in hun handjes beginnen wrijven. De kans bestaat dat er op de Brusselse Anspachlaan een vestiging komt van Eataly, een supermarkt met Italiaanse delicatessen en eigen restaurant met wijnbar. Dat meldt de krant Le Soir.

destandaard
Hoe meer je weet over recept én chef, hoe meer je proeft, blijkt in podcast Cheft (****)

Hoe meer je weet over recept én chef, hoe meer je proeft, blijkt in podcast Cheft (****)

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: eetliefhebber en journalist Hiske Versprille maakt audiobiografieën van de interessantste chefs van Amsterdam. Ook leuk voor niet-foodies.

volkskrant
Hertog Jan-duo pint zich niet vast op Brugge en loert naar Gent

Hertog Jan-duo pint zich niet vast op Brugge en loert naar Gent

Wanneer Gert De Mangeleer en Joachim Boudens eind dit jaar de deuren sluiten van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, wacht hen drie nieuwe uitdagingen. Waarvan eentje in Gent.

destandaard
Slag op de Schelde 2018: ‘sterkste deelnemersveld ooit’

Slag op de Schelde 2018: ‘sterkste deelnemersveld ooit’

Aan de wedstrijd voor (sous)chefs Slag op de Schelde 2018 die op 18 juni op de Oosterschelde wordt gehouden, doen zes toprestaurants mee met in totaal zeven Michelinsterren. ‘Het is het sterkste deelnemersveld sinds de start van de wedstrijd in 2014’, zo meldt de organisatie.

misset
Donna Hay kookt lekker gewoon, laat zich niet meeslepen door trends en kan zich niet vinden in Jamie Olivers strijd tegen suikers

Donna Hay kookt lekker gewoon, laat zich niet meeslepen door trends en kan zich niet vinden in Jamie Olivers strijd tegen suikers

De Australische kok Donna Hay ( 47 ) kan zich met 6 miljoen verkochte kookboeken, twee tijdschriften en een tv-programma meten met de Jamie Olivers en Nigella Lawsons van de wereld. Haar boodschap is verrassend ouderwets: niet iedereen kan zomaar koken, begin gewoon bij het begin.

volkskrant
‘Ik ga niet zeggen: je mag geen ijsjes of chocolade. Dat werkt averechts’

‘Ik ga niet zeggen: je mag geen ijsjes of chocolade. Dat werkt averechts’

De Australische kok Donna Hay ( 47 ) kan zich met 6 miljoen verkochte kookboeken, twee tijdschriften en een tv-programma meten met de Jamie Olivers en Nigella Lawsons van de wereld. Haar boodschap is verrassend ouderwets: niet iedereen kan zomaar koken, begin gewoon bij het begin.

volkskrant
Robert Kranenborg wordt docent bij de Horeca Academie

Robert Kranenborg wordt docent bij de Horeca Academie

Voor de expert opleiding SVH Vinoloog die in september óók bij de Horeca Academie in Den Haag van start gaat, worden topdocenten ingevlogen. SVH meester kok Robert Kranenborg verzorgt de gastronomische lessen. De Horeca Academie in Den Haag biedt deze expert opleiding van één jaar in samenwerking met WTOL Academy | Wijntraining Online.

misset