Nieuws


16-10

 • Harrie Baas start proeflokaal in Rotterdam

  Harrie Baas, voormalig mede-eigenaar van sterrestaurant Amarone in Rotterdam, start een eigen delicatessenwinkel gecombineerd met een proeflokaal. Harries Wine & Deli opent begin november aan de Hoogstraat in Rotterdam.

15-10

 • Deelnemers NK Leermeester-Leerling 2019 bekend

  Acht teams strijden op 8 januari 2019 met elkaar om de titel NK Leermeester-Leerling. Het Gastronomisch Gilde heeft de namen van de acht teams onthuld. Wie doen er mee? Ruim de helft van de teams werkt bij een restaurant met een of zelfs meerdere Michelinsterren.

12-10

 • Raoul Meuwese nieuwe executive chef Bridges Amsterdam *

  Raoul Meuwese zal per 1 december 2019 de scepter zwaaien als executive chef van Bridges, inspired by Ron Blaauw. Hij neemt deze positie over van Andrès Delpeut, die sinds 2016 aan het roer stond van het sterrestaurant van Sofitel Legend The Grand Amsterdam.

 • Jan Sobecki start underground event tijdens Dutch Design Week

  ‘Risk takers, thrill seekers, food ravers. Unite!’, met die woorden maken Joost Saris van Saris’ catering en Jan Sobecki, van tweesterrenrestaurant Tribeca haar gasten warm voor het nieuwe evenement dat ze organiseren: ‘Guerrilla Cuisine:the 040-underground supper club.’

11-10

 • Koriander in Drachten wil geen ster meer in Michelingids voor 2019

  Jan Gaastra, patron cuisinier van Restaurant Koriander in Drachten heeft Michelin verzocht om hem in de gids voor 2019 geen ster meer te geven. ‘Ik heb een brief gestuurd en Michelin heeft laten weten dat ze mijn verzoek respecteerden.’

9-10

 • Gault&Millau lanceert derde editie van gids met beste chocolatiers

  Restaurantgids Gault&Millau heeft drie Belgische chocolatiers uitgeroepen tot ‘Chocolatier of the Year’. Het gaat om Zuut in Leuven, Frederic Blondeel uit Brussel en Sigoji in het Waalse Ciney. De chocolademakers zijn het ‘neusje van de chocolade’, klinkt het bij Gault&Millau, die de titel voor de eerste keer toekent.

6-10

 • Librije’s Zusje krijgt andere naam

  Librije’s Zusje Amsterdam krijgt per 1 januari 2019 een nieuwe naam. Dat zijn Waldorf Astoria Amsterdam, de eigenaar van het tweesterrenrestaurant, en de naamgevers Jonnie en Thérèse Boer van De Librije Zwolle overeengekomen. Na een prettige samenwerking van ruim 5 jaar, hebben Jonnie & Thérèse Boer de beslissing genomen om hun adviserende rol in Librije’s Zusje te beëindigen.

 • Librije's Zusje krijgt nieuwe naam, Jonnie Boer weg als adviseur

  Sterrenkok Jonnie Boer stopt met zijn adviserende rol bij het tweesterrenrestaurant Librije's Zusje Amsterdam. Het restaurant krijgt per 1 januari eveneens een nieuwe naam: Spectrum. De huidige chef Sidney Schutte en de eigenaar van het restaurant Waldorf Astoria Amsterdam gaan verder met het voltallige bestaande team. Dat hebben de eigenaar en Jonnie Boer laten weten. Jonnie Boer is de man achter

 • Sterrenkok Jonnie Boer stopt als adviseur Librije's Zusje

  Sterrenkok Jonnie Boer stopt met zijn adviserende rol bij het tweesterrenrestaurant Librije's Zusje Amsterdam. Het restaurant krijgt per 1 januari eveneens een nieuwe naam: Spectrum. De huidige chef Sidney Schutte en de eigenaar van het restaurant Waldorf Astoria Amsterdam gaan verder met het voltallige bestaande team. Dat hebben de eigenaar en Jonnie Boer laten weten.Jonnie Boer is de man achter

5-10

 • Willem-Jan Klomp geslaagd voor Meesterproef SVH 

  Willem-Jan Klomp, Maître/Sommelier bij Restaurant Noble* in ’s-Hertogenbosch, is geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Noble is het 11e restaurant in Nederland waar twee SVH Meesters werkzaam zijn. Patron Cuisinier Edwin Kats behaalde in 1993 zijn titel SVH Meesterkok.

 • Michel Lambermon versterkt team Big Green Egg Europe

  SVH Meesterkok Michel Lambermon in dienst getreden bij Big Green Egg Europe. Lambermon verzorgt er onder meer jamsessies voor professionals en kookt regelmatig met de importeurs uit 44 verschillende Europese landen.

4-10

 • Frank Bakkenes naar Restaurant Bentinck

  Restaurant Bentinck in Amerongen heeft Frank Bakkenes aangesteld als nieuwe sous-chef. Bakkenes komt over van sterrestaurant De Vrienden van Jacob van chef Alain Alders en wordt de rechterhand van chef Tommy Janssen.

 • Delen Oude Kerk voor het eerst toegankelijk voor publiek

  Bezoekers van de Oude Kerk in Amsterdam kunnen vanaf vrijdag delen van het gebouw zien die niet eerder toegankelijk waren voor publiek. Onder de noemer Meer Oude Kerk gaan zeven zijruimtes open, waar bijzondere kunstschatten zijn te zien. In totaal komt er 155 vierkante meter extra aan tentoonstellingsruimte bij. De Kerkmeesterskamer, de Librije, de IJzeren Kapel, de Spiegelkamer, de Bibliotheek,

3-10

 • Amsterdammer in top-50 Best Chef Awards

  Chefkok van het Rijksmuseum, Joris Bijdendijk, heeft de top-50 van de Best Chef Awards 2018 gehaald. Dit jaar staan er vier Nederlandse chefs in de top-50, ten opzichte van één Nederlander vorig jaar. Bijdendijk wordt in de top vergezeld door chefs Johhnie Boer (De Librije in Zwolle), Syrco Bakker (Pure C in Cadzand-Bad) en Nick Bril (The Jane in Antwerpen).  Nummer 48 Bijdendijk staat op nummer 4

2-10

 • Richard Eerhardt nieuwe maître Ratatouille Food & Wine

  Sterrestaurant Ratatouille Food & Wine uit Haarlem versterkt haar zwarte brigade met maître Richard Eerhardt. Eerhardt heeft eerder gewerkt bij De Hoefslag, Vinkeles, La Rive, Bord’eau en The White Room. 

 • 'The best chef' zet deze drie Belgen in top-50 beste chefs ter wereld

  Peter Goossens van Hof van Cleve, Gert De Mangeleer van Hertog Jan en Benoit Dewitte van Benoit & Bernard Dewitte staan in de top vijftig van ‘The best chef’, een rangschikking van de beste chefs ter wereld. Joan Roca van El Celler de Can Roca in het Spaanse Gerona prijkt bovenaan de lijst.

 • Maître Casper Westerveld verlaat restaurant Vinkeles*

  Casper Westerveld verlaat na 12,5 jaar sterrestaurant Vinkeles in The Dylan hotel in Amsterdam. Hij gaat het onderwijs in. Westerveld wordt praktijkinstructeur aan de Hotelschool Den Haag.

1-10

 • Sous-chef van restaurant Sel Gris is ‘Eerste kok van België’

  Sander Van de Walle, sous-chef van restaurant Sel Gris in Duinbergen, heeft de titel ‘Eerste kok van België 2019’ in de wacht gesleept. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Club Prosper Montagné. Het hoofddoel van het concours is om de Belgische gastronomie uit te dragen in het buitenland.

 • Maître-sommelier Janine Kinderman van &Moshik naar restaurant De Zeeuw

  Maître-sommelier Janine Kinderman vertrekt na drie jaar bij tweesterrenrestaurant &Moshik in Amsterdam. Ze gaat per 1 november aan de slag als maître-sommelier bij restaurant De Zeeuw in Haarlem, het restaurant van haar partner en chef-kok Jeroen de Zeeuw.

29-9

 • 5x hier eet je bijzondere vegetarische burgers

  Vegetarische burgers staan bij restaurants, snackbars, cafés en burgerbars overal in de stad op het menu. Álles testen is daardoor een onmogelijke opgave, al kwamen we een heel eind. Deze vijf sprongen eruit. De nepvleesburgerDe falafelburger (€9,50) is hier helemaal niet verkeerd, maar daar kwamen we niet voor. In de burgerrestaurants van Robert Kranenborg kun je namelijk alle normale vleesburger

28-9

 • Restaurant Nayolie introduceert pure Mangalica ham

  Food Artist eigenaar Rick de Moed heeft met een bijzondere lunch de unieke Jamon mangalica gepresenteerd. Dat is een inheems varkensras uit Hongarije dat voortkomt uit een kruising van een wildzwijn en het Servische varken. Meesterkok Kelvin Lin van Nayolie bereidde deze exclusieve ham in kunstige gerechten.

27-9

 • De Kromme Dissel* viert 50-jarig jubileum

  Restaurant De Kromme Dissel in Heelsum bestaat 50 jaar en voor dit jubileum serveert het team speciale jubileumamuses, gebaseerd op klassiekers uit het verleden en de winnende amuse van de amusewedstrijd eerder dit jaar. De Kromme Dissel heeft inmiddels ook al 47 jaar een Michelinster, een record.