Culinair nieuws

Een overzicht uit diverse (online) media

22-8

 • Sterzaak Ratatouille Haarlem viert eerste lustrum op het water

  Sterrestaurant Ratatouille Food & Wine uit Haarlem van Jozua Jaring viert haar eerste lustrum op het water van de Spaarne. Chef-kok Jozua Jaring en zijn team serveren op een boot een vijfgangendiner begeleid door bijpassende wijnen.

21-8

 • Zijn jerk-rijst valt niet bij iedereen in de smaak. Is dit culinair-cultureel ekstergedrag?

  Mag je een icoon van de Jamaicaanse keuken inpikken en zelf als magnetronmaaltijd in de handel brengen? De Londense chef Jamie Oliver vindt van wel.

 • Bib Gourmand-restaurant Carpe Diem in Cuijk stopt

  Restaurant Carpe Diem in Cuijk, door Michein bekroond met een Bib Gourmand, sluit eind 2018 haar deuren. Tweede Kerstdag zullen eigenaren Peter en Anita De l’Ange hun laatste servies draaien. Nog drie andere restaurants met een Bib Gourmand zijn gestopt of stoppen later dit jaar.

16-8

 • Prijs voor Bib Gourmand menu blijft 37 euro in 2019

  Michelin hanteert ook in 2019 een prijs van maximaal 37 euro voor een driegangenkeuzemenu. Een keuzemenu voor deze prijs is een eis om in aanmerking te kunnen komen voor een Bib Gourmand. ‘De prijs van 37 euro blijft behouden voor de gids van 2019,’ laat Werner Loens desgevraagd aan Misset Horeca weten.

15-8

 • Sergio Herman komt met nieuw kookboek

  Sergio Hermans nieuwe kookboek ‘Sergio’s smaakmakers’ verschijnt op 3 oktober bij uitgeverij Carrera Culinair.

 • RECEPT. Aardbeien met venkelbloemen en schapenyoghurtmousse

  Het favoriete zomerrecept met fruit van Evelien Swiers, chef-kok van restaurant Jacqueline in Boechout. In de eerlijke en pure gerechten die ze serveert, spelen lokale seizoensgroenten de hoofdrol.

14-8

 • Wereldberoemd restaurant haalt nieuwe keuken in Vlaanderen

  Dat het Deense Noma, een van de beste restaurants ter wereld, zijn gasten de meest exquise gerechten kan voorstellen, is niet alleen de verdienste van sterrenchef René Redzepi en zijn 35-koppige keukenbrigade, maar ook van Maes Inox uit Harelbeke.

12-8

 • Waarom Slovenië dé nieuwe bestemming is voor foodies

  Tussen de Kamnische Alpen en de Adriatische Zee ligt een culinair paradijs dat smeekt om ontdekt te worden. En daar gaan deze Sloveense chefs voor zorgen.

11-8

 • Sterrenrestaurant Aan de Poel hoopt eind augustus weer open te kunnen

  Aan de Poel heeft heropening in het vizier. Doel is om eind augustus de deuren weer te openen. Robbert Veuger, maître-sommelier en mede-eigenaar: ‘Er waren hier soms wel twintig mannen tegelijkertijd aan het werk, niet normaal. Er is echt around-the-clock doorgewerkt, nog steeds trouwens.’

10-8

 • De Librije zoekt met actie naar jong horeca-talent voor Chefs Revolution

  Driesterrenrestaurant De Librije zoekt jong horeca-talent voor het culinaire event Chef’s Revolution. Geïnteresseerden kunnen via Instagram meedoen aan een actie. De zes geselecteerde talenten worden 1 september bekend gemaakt.

 • Voormalig restaurant Herman den Blijker Las Palmas wordt Mood

  Las Palmas, voormalig restaurant van Herman den Blijker, wordt na de zomer restaurant Mood. Herman den Blijker verkocht zijn restaurant in Rotterdam in april aan ondernemer en chef-kok Eveline Wu uit Eindhoven.

8-8

 • Restaurant Aan de Poel 'grotendeels total loss' na brand

  Tweesterrenrestaurant Aan de Poel is door de brand in juni 'grotendeels total loss' geraakt en heeft veel materiële schade. "Maar we laten ons niet uit het veld slaan," schrijft het restaurant op Facebook. "We zijn met de brand veel kwijtgeraakt. Naast de materiële schade vooral dat stukje geschiedenis waar we allemaal zo hard aan hadden gewerkt."Het restaurant, dat is vernoemd naar het Amstelveen

 • Sterrenrestaurant Aan de Poel ‘grotendeels total loss verklaard’ na brand

  Tweesterrenrestaurant Aan de Poel, het restaurant van chef-kok Stefan van Sprang en maître sommelier Robbert Veuger, is grotendeels total loss verklaard na de brand begin juli. ‘Het hart van Aan de Poel staat er nog en we gaan met een geweldig team van zeer betrokken aannemers bouwen om zo snel mogelijk weer open te kunnen.’

7-8

 • Ron Blaauw opent toch weer nieuwe zaak in Amsterdam

  Ron Blaauw opent dit najaar een nieuwe zaak in Amsterdam. Dat is opmerkelijk, want een paar maanden geleden sloot hij er nog twee in de stad: Ron Gastrobar Paris en The Fat Dog. De nieuwe zaak gaat Ron Gastrobar Indonesia Downtown heten en serveert net als zijn zaak in Oudekerk Indonesisch. 'Al het goede van Oudekerk, rijsttafels, rendang en cocktails, maar dan in Amsterdam,' zo promoot Blaauw zij

6-8

 • Wereldberoemde Franse topkok Joël Robuchon overleden

  In Genève is maandag de Franse topkok Joël Robuchon overleden, volgens Franse media aan pancreaskanker. Hij verzamelde bij de vleet Michelinsterren en andere onderscheidingen, schreef boeken en verscheen veelvuldig in de media. De kok werd 73 jaar.

 • Franse sterrenchef Joël Robuchon overleden

  De Franse sterrenchef Joël Robuchon is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de krant Le Figaro op zijn website. De ‘beroemdste Franse chef’ wordt beschreven als een visionair die de regels van de haute cuisine overhoop gooide.

 • Franse topchef Joël Robuchon overleden

  De Franse topchef Joël Robuchon is op 73-jarige overleden. De Fransman was de chef met de meeste Michelinsterren was, overleed aan alvleesklierkanker.

 • 'Eten tussen de mais: je waant je echt ergens anders'

  Het wordt stilaan een zomer­klassieker. Het Gentse sterrenrestaurant Volta opent voor de vijfde keer een restaurant in een maisveld. Blikvanger, naast de geweldige sfeer, wordt de nieuwe sterrenchef ­Anthony Snoeck. 'We gaan voor rock-’n-roll in de mais.'

3-8

 • Ron Blaauw opent in Amsterdam ‘Ron Gastrobar Indonesia Downtown’

  Ron Gastrobar opent in het najaar van 2018 een nieuwe zaak in Amsterdam: Ron Gastrobar Indonesia Downtown. Net als bij zijn vorige restaurants in Amsterdam werft hij personeel door hen naast de baan, ook een scooter van de zaak, voordelig sportabonnement én woonruimte aan te bieden.

 • Driesterrenchef Jacob Jan Boerma lanceert vega-lijn voor Jumbo

  Jacob Jan Boerma van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen heeft een vega-lijn gelanceerd. Vooralsnog is deze alleen verkrijgbaar bij Jumbo. Het gaat om ‘crème américain’ en ‘greens’ (groentespreads). De producten komen onder merknaam Smaeck in het schap.

1-8

 • De Molenmeester sluit eind september de deuren voor komst De Groene Lantaarn**

  Bib Gourmand restaurant De Molenmeester in Staphorst sluit eind september de deuren. Na een verbouwing, trekt in mei 2019 tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn in het pand.

31-7

 • Sterrenchef Alain Ducasse verliest restaurant in Eiffeltoren

  De Franse topchef Alain Ducasse bepaalt al meer dan tien jaar wat het sterrenrestaurant bovenin de Eiffeltoren serveert, maar daar komt binnenkort een eind aan.

30-7

 • Cucina del Mondo* brengt gerecht tot leven met augmented reality

  Sterrestaurant Cucina del Mondo in Heerlen start met augmented reality om zintuigen nog meer te prikkelen. ‘We willen een nieuw gerecht lanceren waarbij we geen bestek meer indekken, maar een eigen ontworpen 3d-bril. In het speciaal ontworpen bord zitten ook 3d-elementen, maar het gerecht zelf is ook driedimensionaal. Middels augmented reality komt het gerecht met je smartphone ook daadwerkelijk tot leven. Ik denk dat we hierin de enige zijn in Nederland’, aldus Servais Tielman.