Pluijms eetbare wereld
RTL4
toont 19 april om 13:20 uur

Pluijms eetbare wereld

Kookprogramma waarin iedere aflevering een land of streek centraal staat en kok René Pluijm op zoek gaat naar de oorsprong van eten.

tvgids
Maison Troisgros
Maison Troisgros
Maison Troisgros
plaatste foto
3u

Panna Cota à la rhubarbe, riz au lait @CesarTroisgros Cuisine[s] Michel Troisgros Tokyo

De Librije
De Librije
De Librije
plaatste foto
6u

Zeeduivel , ingemaakte blauwe bessen, spitskoolnat en dennentoppenolie

Valentine's Finest
Valentine's Finest
Valentine's Finest
plaatste foto
1d

Het is weer tijd voor asperges. Asperges met Fendant, een geweldige combinatie...

Pure Passie
Pure Passie
Pure Passie
plaatste foto
2d

Gamba's gegaard in kreeftenolie met vele cressen van @koppertcress @rjpbaan en avocado crème

De Vrienden van Jacob
De Vrienden van Jacob
De Vrienden van Jacob
plaatste foto
2d

Verse tomaatkussentjes voor de amuse straks: tomaatkussentjes met Messeklevercreme, olijfkruim & kappertjespoeder..

Chateaubriand
Chateaubriand
Chateaubriand
plaatste foto
2d

Lamsham gekookt en rauwe versie. Probeer gekookte en rauwe lamsham ook eens bij asperges, perfecte match.

De Gieser Wildeman
De Gieser Wildeman
De Gieser Wildeman
plaatste foto
2d

Als wij zeggen dat het Hollands Ree is dan is het geen kalkoen Wij staan voor kwaliteit

L'Arpège
L'Arpège
L'Arpège
plaatste foto
4d

Le plat du jour... Coucous merguez!

Bartholomeus
Bartholomeus
Bartholomeus
plaatste foto
4d

BartholomeusPic van de week #HARING prei / aardappel RT please

Markthal
Markthal
Markthal
plaatste foto
4d

Vandaag in Metro Nieuws: De IJssalon @indemarkthal heeft het beste ijs van Rotterdam! Wie komt het…

FG
FG
FG
plaatste foto
6d

TArbot ponzu

Pure Passie
Pure Passie
Pure Passie
plaatste foto
7d

Desserts in de maak

Pure Passie
Pure Passie
Pure Passie
plaatste foto
8d

Work in progress

Slagerij Ter Weele Oene
Slagerij Ter Weele Oene
Slagerij Ter Weele Oene
plaatste foto
8d

Gerookte hausmacher en berliner in echte witvellen #ambacht #passie zelfgemaakt

L'Amuse IJmuiden
L'Amuse IJmuiden
L'Amuse IJmuiden
plaatste foto
8d

Lingot de Brebis met geroosterde druiven ! Hmmm

Eetlog
eetlog
plaatste recept
9d

Snijd voor de roomsaus 2 sjalotjes en 100 g champignons in grove stukken. Bak ze lichtbruin, samen met 2 takjes tijm en 1 blaadje laurier in wat olie. Blus af met 250 ml witte wijn. Voeg 400 ml kippenbouillon toe en laat tot de helft inkoken. Voeg vervolgens 125 ml room toe en laat op het laag vuur ongeveer 2 uur trekken. Neem voor 4 personen 2 stukken kalfsentrecôte van 4 cm dik. Bestrooi deze met zout en vacumeer ze, met wat olie. Dop 300 g gedopte tuinbonen nog een keer (verwijder ook de tweede schil). Schil 12 asperges, bestrooi met zout en vacumeer ze. Gaar de asperges 45 minuten sous-vide op 85 graden. Koel ze daarna af.Draai de saus door een fijne roerzeef. Kook de saus verder in en maak deze op smaak met zout en peper. Bak 100 g oesterzwammen, samen met een fijngesnipperd sjalotje, in wat olie. Verwarm de tuinbonen in wat roomsaus.. Gaar de kalfsentrecôte 20 minuten sous-vide op 65 graden. Verwarm de gegaarde asperges in het waterbad.Dep de kalfsentrecôte droog met papier en bak ze op hoog vuur, met wat olie, rondom bruin. Serveer de asperges met daarbij enkele schijven kalfsentrecôte, wat tuinboontjes, de oesterzwammen en de roomsaus.

rundvlees sous-vide

Eetlog
eetlog
plaatste recept
9d

Verwarm een heteluchtoven voor op 250 graden met daarin een broodbaksteen. Gebruik een precisieweegschaal en weeg 10 g grof zout af. Maal deze enkele seconden in de Thermomix op stand 10 fijn. Houd het zout apart. Weeg ook op een precisieweegschaal 2 g verse bakkersgist af en los dit op in een lepel water. Doe 350 g roggemeel, 150 g tarwebloem, 100 g vloeibare desemcultuur en de bakkersgist in de Thermomix en meng dit 2 minuten op 37 graden op stand 4. Voeg vervolgens 360 g water en het zout toe. Voer de snelheid in stappen op naar 10 en meng het geheel, ongeveer 30 seconden, tot er een bol ontstaat. Hevel het deeg over in een mengkom, bestrooid met tarwebloem, en kneed deze tot een mooie bol. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen in de buurt van de warme oven. Bestrooi een rijsmandje met tarwebloem en plaats hierin de deegbol. Dek weer af met de theedoek en laat nog 1 uur rijzen in de buurt van de warme oven. Plaats ondertussen een bakje koud water in de oven om deze vochtig te maken.Neem een pizzaschep en bestrooi deze met bloem. Stort de rijsmand voorzichtig leeg op de pizzaschep en plaats het brood in de oven. Verlaag de temperatuur naar 225 graden en laat het brood 30 minuten bakken. Haal het brood dan uit de oven en laat deze volledig afkoelen op een rooster.

brood thermomix

Eetlog
eetlog
plaatste recept
9d

Meng in een weckpot 20 g roggemeel met 20 g water en voeg 5 g honing toe. Dek de pot af met een weckpotdoekje en laat deze 24 uur op kamertemperatuur staan. Voeg de 2e dag 40 g roggemeel en 20 g water en 5 g honing toe. Meng het geheel en laat opnieuw een dag met doek afgedekt staan. Voeg op de 3e dag 80 g roggemeel en 80 g water toe, meng en laat opnieuw een dag gisten.Voeg op de 4e dag 100 g tarwebloem en 100 g water toe. Bewaar de desemcultuur in de koeling. Ververs deze telkens na een paar dagen door een deel eruit te scheppen en aan te vullen met een gelijk deel roggemeel en water.

brood

Noma
Noma
Noma
plaatste foto
9d

Picking the first orpine of the season. Spring is here.

Eetlog
eetlog
plaatste recept
9d

Neem voor 4 personen 8 coquilles. Fruit in wat boter een klein gesnipperd uitje. Voeg 10 g kerriepoeder toe. Voeg vervolgens in kleine beetjes 40 g tarwebloem toe. Roer het tot een stevig geheel. Blus af met een glas witte wijn. Voeg vervolgens in kleine hoeveelheden 750 ml groentenbouillon toe. Blijf roeren zodat het mengsel een glad geheel blijft. Maak de soep op smaak met zout en peper. Halveer de 8 coquilles en grill ze aan beide zijden in een grillpan. Serveer ze op het bord en spuit (met de Isi) of lepel er wat kerrieschuim overheen. Garneer met wat gehakte platte peterselie.

schaaldieren

Eetlog
eetlog
plaatste recept
9d

Neem voor het limoen-knoflookschuim 200 ml melk en verwarm deze, samen met een geplet teentje knoflook en de geraspte schil van 1 limoen. Gebruik voor de safraantomaten 4 tomaten en dompel ze kort in kokend water. Laat ze vervolgens schrikken in koud water en verwijder de schil en de pitten. Snijd de tomaten in partjes en bak ze met wat saffraan kort in olijfolie. Maak op smaak met zout. Neem zo'n 600 g kabeljauw met vel en verdeel deze in 4 stukken. Bestrooi de huidzijde met wat tarwebloem en bestrooi de vis met zout en peper. Bak de kabeljauw op de huidzijde, samen met wat takjes tijm, op matig vuur in wat olijfolie bruin en gaar. Keer de vis op het einde even om. Serveer de partjes tomaten met daarop de vis. Schuim de melk op met een staafmixer en gebruik alleen het bovenste schuim om het gerecht af te maken.

vis

Eetlog
eetlog
plaatste recept
9d

Neem voor 4 personen 4 schijven kalfsschenkel - dit zal ongeveer 1 kg zijn. Snijd 1 teentje knoflook, 3 uien, 4 stukken bleekselderij fijn en rasp een wortel heel fijn. Snijd 500 g tomaten in stukken.Zout en peper de kalfsschenkel en bestrooi deze met tarwebloem. Bak de kalfsschenkel in boter bruin en haal deze weer uit de pan.Fruit daarna de ui en even later de wortel en bleekselderij in het overgebleven vet. Voeg 1/4 l witte wijn toe en vervolgens de tomaten, 3 blaadjes laurier, 3 tl tijm en het vlees. Afgedekt 10 minuten laten sudderen en vervolgens 1/4 l kalfs- of runderbouillon toevoegen. Laat het vlees bedekt met het vocht en de groenten zo'n anderhalf uur sudderen. Het vlees is gaar wanneer deze van het bot afvalt. Laat deze vervolgens nog zonder deksel wat inkoken. Als topping bij het serveren wordt een gremolata gebruikt. Dit is de schil van een citroen (zonder het wit) in kleine stukjes, 3 teentjes knoflook en zo'n 30 g peterselie fijngehakt. Hak voor de bijpassende risotto een halve ui fijn en laat deze glazig worden in een pan met olijfolie. Voeg vervolgens 300 g risottorijst toe en laat deze glazig worden. Giet een scheut witte wijn erbij en giet vervolgens in porties zo'n 1 l kippenbouillon toe, telkens voordat de rijst de bouillon helemaal heeft opgenomen. Voeg als de rijst bijna gaar is wat draadjes saffraan toe. Tot slot de risotto afmaken met 50 g boter en 70 g vers gemalen parmezaanse kaas.

rundvlees

Eetlog
eetlog
plaatste recept
9d

Snijd 300 g rodekool in stukjes, snipper een kleine ui fijn en zet dit alles aan in wat zonnebloemolie. Voeg daarna 500 ml kippenbouillon, 200 ml room en een scheutje melk toe. Voeg ook een geplet teentje knoflook en een takje tijm toe. Laat dit alles zachtjes koken totdat de rodekool zacht is. Verwijder het takje tijm en pureer de soep met een staafmixer. Maak op smaak met zout, peper en een scheutje witte balsamicoazijn. Heel leuk hoe de kleurige soep op de azijn reageert. Passeer de soep door een fijne roerzeef. Neem voor het spek 4 plakken ontbijtspek en bak deze in een oven van 160 graden op een siliconenmat goudbruin. Neem 4 verse geitenkaasjes en wenkel deze door wat tarwebloem.Neem 8 walnoten en vijzel deze fijn. Voeg ook wat blaadjes tijm toe en vul aan met een gelijk deel pankomeel of ander paneermeel.Klop een ei, met zout en peper. Haal de geitenkaasjes door het ei en vervolgens door het paneermengsel. Bak de kaasjes goudbruin in boter. Serveer de soep met het geitenkaasje en daarop een krokant stukje spek.

soep